Swoosh House

Location

Unley SA  |  Kaurna Country

Status

Completed 2021

Visuals

Das Studio

Scope

Architecture, Interior Design

An inverted roof truss resembling the Nike swoosh is a fitting profile for a young athletic family in motion. Having already filled their home with fun and movement for close to a decade, it was only a matter of time before their radiant and generous personalities would spill out of the home they had inevitably outgrown.

A simple residential brief with nothing too out-of-the-ordinary can make for extra-ordinary outcomes, especially when working with such open and trusting clients.

Place

An inner suburban site on a quiet, no-through road, the original north facing double-fronted sandstone villa constructed in the early 1900s was extended to the rear in the 80s with a dark and low lean-to structure inhibiting all access to northern light in the kitchen and living zones.

Proposition

What was needed was a home to compliment a growing and vibrant family for the next 20 years – somewhere to socialise and entertain through the changing of the seasons, an abundance of natural light and reprogramed spaces for maximum connectivity.

Make better

Heritage restoration of the original facade and verandah – The bedrooms flanking the central hallway just behind this existing frontage are havens away from the many activities unfolding further down. 

A nine-metre-wide operable glazed wall converts the every-day living quarters into the perfect house for entertaining when opened to the backyard pool and basketball court. Kitchen cooking zones extend from inside to out, accommodating many hungry bellies after the weekly sporting events.

The inverted roof truss creates a ceiling that soars upwards, capturing glimpses of the winter sun above the existing villa to the north and airy sky views to the south.

With clean lines and minimal finishes, the structure recedes into the background, providing a complimentary place to come home to for a family who are always on the move.